E bine sau nu să îndepărtezi bateria laptopului pentru a-i prelungi viața?

Foarte multă lume se întreabă dacă este bine sau nu să îndepărtezi bateria din laptop pentru a-i prelungi viaţa. Iată şi un răspuns la această întrebare. Marele avantaj al laptopurilor faţă de calculatoarele desktop este mobilitatea. Dar nu toţi utilizatorii de laptop se află mereu în mişcare. Majoritatea le utilizează acasă sau la birou, conectate la priză mai multe ore, iar specialiştii ne recomandă să îndepartăm bateriile din laptopuri pentru prelungirea duratei lor de viaţă. Explicaţia este reprezentată de faptul că bateriile de laptop se uzează mai repede la temperaturile ridicate sau atunci când sunt ţinute încărcate la maximum.

Dacă foloseşti laptopul băgat mai mereu în priză, este recomandat să scoţi bateria din el pentru a prelungi durata de viaţă a acesteia. Teoretic, durata de viaţă a acumulatorilor de laptop este nelimitată, dar în realitate acestia se uzează în timp şi ajung să aibă o autonomie tot mai redusă. Atenţie! Nu îndepărta bateria în timp ce laptopul este pornit sau se află în modul sleep sau standby.

Îndepărtarea bateriei este recomandată, însă trebuie să ţii cont şi de următoarele aspecte. Uzura bateriilor este accelerată şi atunci când ele sunt descărcate sub 20%. Deci, prin urmare, trebuie să o ataşezi din când în când la laptop pentru a o încărca din nou. Pentru aţi face o idee de cât de des trebuie să încarci o baterie Li-Ion, trebuie să ştii că aceasta are o rată de auto-descărcare de 8% pe lună, la o temperatură de 21 de grade Celsius.

Deci, nu lăsa bateria să scadă sub pragul de 20% din capacitate. O dată la câteva luni, încarcă la maximum bateria în laptop şi scoate-o din nou.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Recomandari :

SHARE:

 • Facebook
 • Twitter
 • Myspace
 • Google Buzz
 • Reddit
 • Stumnleupon
 • Delicious
 • Digg
 • Technorati
Autor articol: Gheorghe Rain Articolele scrise de

2 Comentarii la articolul "E bine sau nu să îndepărtezi bateria laptopului pentru a-i prelungi viața?"

 1. titi 02.04.2013 at 06:32 - Reply

  O baterie obisnuita tine la aproximativ 2000 de cicluri incarcare/descarcare inainte de a fi epuizata total. Daca este folosit laptopul la retea cu bateria in el, in momentul in care este oprit bateria se descarca cateva procente, la pornirea laptopului se incarca pana la 100% lucru recunoscut de baterie ca fiind un ciclu de incarcare. Dupa 2-3 ani bateria are deja cateva sute de cicluri facute ceea ce ai reduce mult din durata de viata. Recomandarea specialistilor este ca daca folosesti laptopul conectat la retea sa scoti bateria si o data pe luna sa ai faci un ciclu de incarcare descarcare complet. O perioada mare de pauza a bateriei duce la uscarea celulelor si deci la degradarea acesteia. Un ciclu corect se face conectand bateria la laptop fara a fi conectat la retea pana se descarca in jur de 10% dupa care se conecteaza la retea si se incarca pana la 100%.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. titi 03.04.2013 at 05:57 - Reply

  ti se pare a fi un comentariu deplasat de nu il pui pe site?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Comenteaza acest articol